Dé gouden tip voor gedragsproblemen bij honden

Hondengedragsdeskundige Lisse van de Groep
Delen:

Jij hebt vast op dit artikel geklikt omdat je op zoek bent naar dé gouden tip voor gedragsproblemen bij honden. Of beter gezegd: een gedragsprobleem bij jouw hond! Gedragsproblemen zijn vaak vervelend. Veel hondeneigenaren frusteert het enorm dat hun hond hetzelfde ongewenste gedrag keer op keer blijft herhalen. Of het nu gaat om blaffen, trekken aan de lijn, uitvallen aan de riem, agressie of niet alleen thuis kunnen zijn… een gedragsprobleem wil je zo snel mogelijk oplossen! En daarom geef ik jou de gouden tip voor gedragsproblemen bij honden.

The quick fix

En dan is er zoiets als “the quick fix”. Of nou ja, dat denken we. Dé oplossing waar we naar zochten. Dé tip die alle problemen in één klap oplost. Ik zal je een geheimpje verklappen. Deze gouden tip bestaat niet, zeker niet wanneer je hond echt een gedragsprobleem vertoont. Er zullen ongetwijfeld tips of adviezen zijn die op de korte termijn leiden tot een gedragsverandering bij je hond. Maar met één tip of één advies pak je zelden de kern van het probleem aan. En als je niet de kern van het probleem aanpakt, blijft deze kern bestaan en zal het probleem vroeg op laat opnieuw de kop opsteken.

Je hond is geen robot

Honden zijn geen robots. Je kunt niet op een knopje drukken om de gedragsproblemen te doen verdwijnen. Je zult er keihard aan moeten werken. Wanneer ik mensen help bij de gedragsproblemen van hun hond, is het in 9 van de 10 gevallen zo dat het probleem bij de mens ligt. Dat klinkt stom, en misschien vind je het vervelend om te lezen, maar dit is wat het is. Wanneer de mens zijn gedrag verandert, verandert de hond mee. De gouden tip voor gedragsproblemen bij honden? Als jij je realiseert dat jouw hond een levend wezen is met een eigen motivatie, eigen gevoelens en eigen voorkeuren, dan heb je de eerste stap richting verandering gezet!

Honden spiegelen

Honden spiegelen het gedrag van hun baasjes. Dat betekent niet dat ze geen eigen gevoel hebben of dat ze geen eigen emoties hebben. Dat hebben ze zeker! Maar honden communiceren voor een groot deel via energie. Ze pikken feilloos op wat jij aan non-verbale communicatie uitstraalt. Ze voelen aan of jij vertrouwen hebt in jezelf wanneer je je hond vertelt dat iets niet mag. En op basis van dat gevoel of energie gaat je hond handelen.

Een voorbeeldje. Je bent koffie aan het drinken met een vriendin, en op tafel staat een bakje met koekjes. Je hond is een veelvraat die alles lekker vindt. Jouw koekje, waar je nog maar één hapje van genomen hebt, ligt op het randje van de salontafel. Je hond ligt onder diezelfde salontafel, met zijn kop net onder het koekje. Je ziet hem naar het koekje kijken en zegt dat hij het koekje niet mag opeten. Ondertussen zeg je tegen je vriendin: “Oh, hij vreet echt alles op. Let maar op, straks is mijn koekje weg.” Ik kan wel voorspellen wat er in deze situatie gaat gebeuren. Dat koekje gaat op. En jij bent niet degene die ‘m opeet!

Jouw hond luistert niet naar jou, omdat jij niet gelooft in de “nee” die je tegen je hond zegt. Jij gelooft het niet, dus geloof je hond het al helemaal niet. En zo is hij jouw spiegel. Jij komt niet geloofwaardig over, en dus luistert je hond ook niet naar je.

Werken aan je hond is werken aan jezelf

Dit is maar een simpel voorbeeldje en ik kan nog wel tien voorbeelden noemen van situaties waarin de mens invloed heeft op het gedrag van de hond. Een hond die ontzettend gestrest reageert op bepaalde situaties, omdat die situaties jou ook stress opleveren. Een hond die uitvalt aan de lijn omdat jij je onzeker voelt wanneer je met je hond aan de lijn loopt. Je zult eerst moeten werken aan je eigen houding en overtuigingen, voordat je de houding en de overtuigingen van je hond kunt veranderen. En zo begint werken aan je hond in heel veel gevallen bij jezelf.

Dé gouden tip voor gedragsproblemen bij honden

Wil jij weten wat dé tip is voor gedragsproblemen bij honden? Heb geduld(!) en durf jezelf in de spiegel aan te kijken en te bedenken wat jij anders kunt doen. Durf kritisch naar jezelf te kijken en jezelf af te vragen wat jij uitstraalt naar je hond. Wanneer ik je help bij een gedragsprobleem van je hond, gaan we bijvoorbeeld met de volgende vragen aan de slag:

  • Voel jij je onzeker wanneer je hond bepaald gedrag vertoont?
  • Geloof jij jezelf wanneer je je hond vertelt dat hij iets niet mag doen?
  • Hoe voel jij je wanneer je met je hond aan de lijn loopt?

… en nog veel meer. Pas wanneer jij met jezelf aan de slag durft te gaan, kan je aan de slag met je viervoeter.

Ik wil hulp bij het gedragsprobleem van mijn hond!

De gouden tip voor gedragsproblemen bij je hond? Durf de eerste stap te zetten! Ik help je dolgraag verder, niet alleen om je hond beter te begrijpen, maar ook om een duik in je eigen hoofd en gevoelens te nemen. Geloof me, het is de moeite waard. Bekijk vooral even mijn online cursussen. Al honderden cursisten gingen je voor en gingen weer meer genieten van hun hond!

Wil je liever live geholpen worden? Dat kan ook. Neem contact met mij op en we gaan samen aan de slag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *