Mijn hond is bang voor vuurwerk

Delen:

Vuurwerkangst is een probleem waar veel honden (en hun baasjes!) tegenaan lopen. Leg het maar eens uit aan je hond. Het hele jaar door hoor je amper vuurwerk, en van de ene op de andere dag knalt het aan alle kanten. Het is niet vreemd dat veel honden bang zijn voor vuurwerk. Maar wat kan je eraan doen?

Waarom is mijn hond bang voor vuurwerk?

Het is logisch dat veel honden bang zijn voor vuurwerk. De knallen zijn onverwachts en hard. Bovendien zijn het geen knallen die je regelmatig hoort zodat je eraan kunt wennen. Eens per jaar knallen we erop los, en daarna is het opeens weer klaar. Voor je hond is het geluid van vuurwerk heel onvoorspelbaar. Je hond kan bovendien niet lokaliseren waar het geluid vandaan komt. Het lijkt van alle kanten, en van boven hem te komen. Dit is ook de kans waar eventuele aanvallers in de natuur vandaan komen. Je hond voelt zich dus heel bedreigd door dit harde, onverwachtse geluid dat van boven hem lijkt te komen. Dit kan angst voor vuurwerk veroorzaken.

Hond bang voor vuurwerk? Geen kwestie van trucjes

Vuurwerkangst is iets wat je niet op 31 december kunt aanpakken. Het is iets wat je op 1 januari moet aanpakken, wanneer je nog een heel jaar voor je hebt. Vuurwerkangst bij honden gaat over het omgaan met onverwachtse prikkels, in dit geval in de vorm van harde knallen. En het is aan jou de eer om te leren hoe je je hond het beste kunt begeleiden tijdens deze knallen.

Het lastige aan vuurwerkangst, is dat je je hond er niet op een veilige en laagdrempelige manier aan kunt blootstellen. Wanneer je hond bijvoorbeeld bang is voor de stofzuiger, kan je voorzichtig met de stofzuiger gaan oefenen. Dat kan niet met vuurwerk. Vuurwerk kan je niet goed in scène zetten. Bovendien is het vaak niet nuttig om met een paar knalletjes (bijvoorbeeld met een pistool dat losse flodders afschiet) te oefenen. Je oefent dan één korte gebeurtenis, en je bent niet met het langetermijnplaatje bezig. Je lost het probleem niet op!

Vuurwerkangst? Kijk eerst hoe jouw hond prikkels verwerkt

Hoe gaat jouw hond om met onverwachtse prikkels? Met gillende kinderen die je tegenkomt in het bos? Met een scooter die plotseling vlak langs je hond rijdt? Hoewel het natuurlijk niet hetzelfde is als vuurwerk, heeft het wel veel raakvlakken. Hoe reageert jouw hond wanneer hij plotseling moet dealen met een onverwachtse en luidruchtige prikkel? En hoe help jij hem daarbij?

Vuurwerkangst? Aan de slag met prikkelverwerking!

Is jouw hond heel bang voor vuurwerk? Een hond met vuurwerkangst is het meeste geholpen met hulp die op 1 januari start, zodat je een heel jaar de tijd hebt om te oefenen. Je hebt rustig de tijd om samen te leren omgaan met harde geluiden en met prikkels. En het is aan jou als baasje de taak om te leren inzien waar jouw hond het meeste bij geholpen is op het moment dat hij moet omgaan met prikkels die hij lastig vindt. De eigenaar die niets doet, biedt immers ook geen hulp, maar de eigenaar die zelf ook spanning voelt, maakt de spanning van de hond alleen maar erger. Aan de slag gaan met vuurwerkangst, betekent dus ook dat je aan de slag gaat met jezelf en jouw reactie op je hond!

Maar wat moet je dan doen op 31 december?

Stel dat jij het afgelopen jaar niets met de vuurwerkangst van je hond hebt gedaan, en je merkt dat je hond ontzettend bang is. Wat dan? Hoewel ik blijf benadrukken dat vuurwerkangst niet iets is wat je met trucjes kunt verhelpen, zijn er wel een aantal dingen die je kunt doen om oudejaarsdag en de jaarwisseling zo comfortabel mogelijk te maken.

Hoe help ik mijn hond de jaarwisseling door?

Do’s:

  • Laat je hond niet alleen! Het laatste wat je wil is dat je hond alleen is en in paniek raakt. Dit maakt het aanpakken van vuurwerkangst op de lange termijn ook alleen maar lastiger. Bovendien is het ook niet eerlijk. Je zet iemand met hoogtevrees ook niet in z’n eentje op de Eiffeltoren.
  • Doe de gordijnen dicht en laat het licht aan. Op deze manier krijgt je hond zo min mogelijk mee van de lichtflitsen.
  • Je kunt de radio aanzetten. Hiermee voorkom je niet dat je hond de knallen hoort, maar maak je het wellicht iets minder. Kijk hierbij wel goed naar je hond. De ene hond vindt dit prettig, terwijl de andere hond de radio ervaart als nóg een extra prikkel.
  • Straal rust en vertrouwen uit! Dit is belangrijker dan je denkt, en dat leg ik uit aan de hand van een voorbeeld. Stel je voor: jij hebt hoogtevrees, maar je wil je hoogtevrees overwinnen door de Eiffeltoren te beklimmen. Dit doe je echter met je partner, die ook vreselijke hoogtevrees heeft en constant angstig is. Dit maakt jouw angst niet minder. Sterker nog, het feit dat je partner ook een reden ervaart om bang te zijn, kan jouw angst behoorlijk versterken! Zo werkt het ook bij je hond. Hoe onrustiger en gestrester jij zelf bent, hoe meer aanleiding er voor je hond is om gestrest te zijn. Straal uit dat jij oké bent met de situatie.
  • Blijf bij je hond. En nee, dit is niet helemaal hetzelfde als “laat je hond niet alleen thuis”. Het betekent ook dat je je hond bijvoorbeeld een nachtje bij jou in de slaapkamer laat slapen, of dat jij zelf een nachtje in de woonkamer slaapt wanneer het buiten hard knalt met vuurwerk. Zorg dat je erbij bent, en dat je kunt anticiperen op het gedrag van je hond.
  • Creëer een veilig plekje voor je hond. Sommige honden willen graag ergens onder liggen wanneer ze bang zijn. Leg het kussen van je hond bijvoorbeeld onder de eettafel, of – zoals mijn hond dat graag wil – in de gang.
  • Zorg voor een grote poep- en plaspauze in de middag en ga niet te laat meer naar buiten. Naar buiten gaan terwijl er al vuurwerk afgestoken wordt, kan de angst alleen maar versterken. Is je hond dus erg bang voor vuurwerk? Laat hem dan ’s avonds in de tuin plassen, maar ga geen wandeling meer maken.

Don’ts:

  • Bevestig je hond niet in zijn angst. Dat klinkt een beetje gek, maar dit is wel belangrijk. Nog even terug naar het hoogtevreesvoorbeeld: iemand die hoogtevrees heeft, is er niet bij geholpen als iemand anders constant benadrukt hoe vreselijk gevaarlijk het is om op de Eiffeltoren te staan. En zo is jouw hond er ook niet bij geholpen wanneer jij constant benoemt dat het zo vreselijk spannend is dat er vuurwerk afgestoken wordt.
  • Negeer je hond nooit! Zorg dat je er bent. Alleen jouw aanwezigheid is al een enorme hulp.
  • Wees terughoudend met het kopen van allerlei middeltjes tegen vuurwerkangst. Steeds vaker zijn er middeltjes op de markt die de fysieke symptomen van angst onderdrukken. Je hond trilt en hijgt niet meer, maar is in zijn koppie nog steeds hartstikke bang voor vuurwerk. Hij zit letterlijk opgesloten in zijn eigen lijf. Afschuwelijk! Wil je wel een middeltje gebruiken? Kies dan bij voorkeur voor iets natuurlijks (zoals een Bachbloesem) of een hulpmiddel zoals een thundershirt.

Wil jij hulp bij je hond met vuurwerkangst? Neem dan contact met me op. Ik help jou hond graag om beter te leren omgaan met de angst voor vuurwerk! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *